TALAS - SARAJEVO DISK

TALAS
Biography

VIA Talas bila je jugoslovenska muzička grupa koja je pripadala novom talasnom žanru. Poznata je kao jedna od učesnica u projektu Umjetnički rad. Članovi grupe bili su Bojan Pečar i Mira Mijatović, a u jednom dijelu Miško Plavi i Dušan Gerzić.
Grupa je osnovana početkom osamdesetih godina 20. vijeka, a sastav su činili Bojan Pečar (vokal, bas gitara, gitara, sintisajzer, udaraljke), Mira Mijatović (kći jugoslovenskog političara Cvijetina Mijatovića, vokal), Dušan Gerzić Gera (saksofon, bubnjevi) i Miško Petrović Plavi (bas gitara, gitara, prateći vokal). Na kompilacijskom albumu Artistic Work Action, koji je promovisao drugu generaciju beogradskog Novog talasa, pojavile su se pank rock grupe sa dve pesme, “Havaji (najlepši kraj)” i “Lilihip (moj dečko Lollipop)”, a druga je bila naslovnica pesme ” Moj dečko Lollipop „Dragi Smol. VIA Talas nastupila je kao grupa na prvom koncertu Idola.

Prvi album nazvan Perfektan dan za banana ribe, nazvan po istoimenoj kratkoj priči Jerome Davida Salingera, objavljen je 1983. godine i imao je sastav pod nazivom Talas, jer su Pecar i Mijatović bili jedini članovi u to vrijeme. [1] Snimanje je rađeno u beogradskom MS studiju, a producenti su Pečar i Boban Petrović. Sarajevo disk objavio je samo 3.000 primjeraka albuma. U albumu su se našli Milan Mića Bubalo na bubanj mašini, Ivan Vdović VD na bubnjevima, Milan Mladenović na gitari i Vuk Vujačić na saksofonu. Album je sadržavao osam pjesama, a otvorila ga je pjesma “Sama”, koja je postala nacionalni hit, pojavljujući se u filmu Šećerna voda Svetislava Bata Prelića.