Mladen Vojičić Tifa - SARAJEVO DISK

Mladen Vojičić Tifa
Biography

Mladen Vojičić – Tifa (rođen u Sarajevu 17.10.1960.g.)

Karijera Mladena Vojičića-Tife gotovo pa je zapadnjački obrazac životnog puta posvećenog rock'n'rollu.
U 33 godine karijere bio je pjevač čiji se bendovi raspadaju dok je on u vojsci, dobro čuvana tajna ‘Bijelog dugmeta’, lice s naslovnica, vokalni solista u ‘Vatrenom poljupcu’, ‘Divljim jagodama'…
Pjevač kome je pošlo za rukom i u dahu da napiše pjesme koje i danas traju – Zauvijek tvoj, Ako odeš ti, Svejedno je … Jedino što mu nikada nije svejedno jesu emocije koje razmjenjuje s publikom.
Iako se njegovi početci najčešće vežu uz ‘Bijelo dugme’, priča zapravo počinje 1979.g. u jazz grupi ‘Kako kad’. Nakon toga pridružuje se grupi ‘Paradox’. Po povratku s odsluženja vojnog roka 1981.g. saznaje da grupa više ne postoji i odlazi u grupu ‘Top’, gdje ostaje do 1984.g.
Ubrzo, stiže poziv da pjeva u ‘Dugmetu’. Tako Tifa tokom ljeta 1984.g. postaje strogo čuvana tajna u tadašnjoj YU, a prvi javni nastup s novim pjevačem ‘Dugme’ je imalo u sarajevskoj ‘Slogi’ u jesen iste godine.
Album, jednostavno nazvan ‘Bijelo dugme’ muzički kritičari smatraju jednim od najboljih albuma ‘Bijelog dugmeta’ , a pjesme : Padaju zvijezde, Jer kad ostariš, Lipe cvatu, Da te bogdo ne volim – antologijskim pjesmama.
Krajem 1986.g. Tifa s ‘Vatrenim poljupcem’ snima album ‘100% rock'n'roll’ . Na albumu ‘Konji’ , 1988.g. s ‘Divljim jagodama’, pojavljuje se kao autor s pjesmom ‘Zauvijek tvoj’ (uz malu intervenciju od strane pok.profesora Slobodana Đurasovića).
Ni ‘Jagode’ ga nisu mogle dugo zadržati, te krajem 80-ih osniva ‘Tifa band’, s kojim u jesen 1990.g. izdaje album ‘Samo ljubav postoji’, na kojem se potvrđuje kao autor.
Dobar dio ratnih godina provodi u Sarajevu. Nastaju pjesme : U bolje sutra ćemo poći, Ponesi zastavu , Grbavica – s kojom je za sva vremena kupio navijače ‘Želje’ , a koju s istim žarom pjevaju i navijači ‘Sarajeva’. U novembru 1993.g. u ‘Slogi’ je održao prvi koncert u opkoljenom Sarajevu, a zahvaljujući ‘Radiju BiH’ slušali su ga mnogi Bosanci i Hercegovci diljem Evrope.
Album ‘Šareni dan’, nastao pred rat, trebao je biti promovisan na koncertu u ‘Domu mladih’ 1994.g. Koncert iz sigurnosnih razloga nije održan.
Tokom 1995.g. nastaje album ‘Dani bez tebe’, s kojim tri puta zaredom puni ‘Skenderiju’. Nakon petogodišnje pauze pojavljuje se album ‘Ostaću s tobom’-kojeg kritičari nazivaju vanserijskim ostvarenjem, šta god to značilo.
Tokom svoje karijere učestvovao je u mnogobrojnim projektima (Za milion godina, Sarajevo će biti, Samo je ljubav, Stari, Pjesma za Davora, Himna nogometne reprezentacije BiH…), a u posljednjih desetak godina snimio je i nekoliko dueta.
Jedan od posljednjih projekata je i album ‘Miligram’, gdje je otpjevao pjesmu ‘21 vijek’, koja na prvo slušanje postaje hit na prostoru bivše YU.
Najčešće pitanje koje mu novinari u zadnje vrijeme postavljaju je kada će snimiti novi album. ‘Kada budem htio’ –odgovara Tifa.