Vijesti

“LABUĐE JEZERO“ CARSKOG RUSKOG BALETA U ZETRI

Baletni spektakl LABUĐE JEZERO u izvedbi plesnog ansambla Carskog ruskog baleta stiže 4. marta ove godine  u Sarajevo!

Najpoznatiji bijeli balet koji je komponovao P. I. Tchaikovsky, sarajevska publika će moći vidjeti na spektakularnoj sceni u Zetri 4. marta. Balet će pratiti vrhunski razglas i rasvjeta uz velika projekciona platna i fenomenalnu scenografiju i kostimografiju.

Ulaznice po cijeni već od 15,00 KM mogu se kupiti na biletarnici Bosanskog kulturnog centra Sarajevo, na platou Skenderija te u mreži prodajnih mjesta i online prodaji portala kupikartu.ba.

Ruski carski balet se prije desetak godina predstavio sarajevskoj publici u istom prostoru, a za predstavu se tražila ulaznica više. LABUĐE JEZERO je postavljeno i u tuzlanskom Mejdanu i zeničkoj Areni na, također, rasprodanim predstavama.

Carski ruski balet osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solista Bolshoi teatra, dobitnik brojnih priznanja za plesače i za koreografiju te Nikolaj Anokshin, solista ansambla Igor Moiseev, a na inicijativu primabalerine Maye Plisetskaye, majke kraljice ruskog baleta te simbola Bolshoi teatra.

Plesni ansambl okuplja 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela, ali i djela savremenih autora.

Plesni ansambl Carski ruski balet član je Europskog kulturnog centra u Moskvi pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a Gediminas Taranda je jedan od osnivača kulturnog centra.

Njihove predstave odlikuju virtuozan ples i prekrasni kostimi Bolshoi i Mariinsky teatra. Bogati repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.